Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Matrac és Egészség

Egy matrac nagy részét képviseli életünknek, többnyire a hátunkra és a derekunkra nézve. Ha egy matrac öreg és nem minőségi, akkor az hosszú időre nézve igen rossz hatással lehet a gerincünkre, és nap mint nap szembesülnünk kell vele, ami eléggé pocsék tud lenni. Egy jó matrac segít abban, hogy kipihenten ébredj, és ne teljen minden reggeled fáradtsággal!

A matracoknak rengeteg típusa van, de két fő kategóriába sorolják őket a matrac forgalmazó cégek, ezek pedig a kemény és a puha matracok. Ezeken belül számos matrac típus létezik, például hideghab matrac, kókusz matrac, gyapjú matrac, és még sorolhatnám órák hosszán át. Melyiket érdemes választani, a puha vagy a kemény matracot? A választás több dologtól is függ, de a legfontosabb az, hogy milyen testhelyzetben szoktál a leggyakrabban aludni, mert ez nagyban meghatározza az egészségedet.

Puha vagy kemény matrac? A puha matrac hátrányos azoknak akik gyakran alszanak hanyatt fekve, mivel a puha matrac egyik legfőbb jellemzője, hogy felveszi a rajta fekvő személy alakját, tehát nem képes megtartani a gerincet, és hónapok elteltével a gerinc csigolyái elmozdulhatnak... valójában ez vezet az állandósuló hátfájáshoz. Azoknak, akik nagyon gyakran alszanak hanyatt, és csak keveset forgolódnak lefekvés előtt, azoknak ajánljuk a kemény matracok széles választékát, mivel ezek a matrac típusok több év használat után is megtartják keménységüket (persze csak, ha minőségi matracot választunk), rendesen megtartják a gerincoszlopot, és csak nagyon kis mértékben süppednek be. Sajnos a kemény matracoknak is meg van a maga hátrányuk, mivel az oldalt fekvőknek lassítja idővel a vér keringését.

 

Dupla matrac

Mikor tartós egy matrac? Ez leggyakrabban az ártól függ, sajnos minél drágább egy matrac, annál megbízhatóbb, azonban a legtöbbre éves garancia van, tehát bőven van időnk letesztelni, hogy milyen aludni rajta. A matrac tartóssága két dologtól függ: a matrac összerakásának módjától, és a matrac anyagától. Manapság legtöbben a kókusz matracokra esküsznek az emberek, annyira közkedveltté vált a 21. századra.

 

Hogyan kell egy matracot gyorsan tesztelni? A legcélravezetőbb módszer, hogy különböző poziciókban feküdjünk le a tesztelni kívánt matracra. Ha a hanyatt fekvés során túl könnyen be tudjuk csúsztatni kezünket a derekunk alá, és az oldalra fordulás igen nehézkes, akkor érdemes új matrac után nézni. Ha semmi tér nincs a hátad és a matrac között az is rossz, mert akkor a matrac túl puha, tehát ezt igazából kitapasztalni kell, hogy mégis legyen valamennyi tér, de ne túl sok, ez a puha és a kemény matrac köztes állapota, amelyet azoknak ajánlunk, akik vegyesen minden testhelyzetben szoktak aludni.

Fehér matrac

Mikor érdemes új matrac után nézni? Ez attól függ, hogy milyen gyakran használjuk a matracot, de egy jó matrac akár több, mint 10 éves is kibír úgy, hogy rendesen megtartja a hátadat. Ha szeretnéd megtudni, hogy matracod jó e még, akkor csak simíts végig rajta a kezeddel, és ha egyenetlenséget tapasztalsz valahol, akkor érdemes új matracot vásárolni.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.